PODPROGRAM 2017 – efekty
- Chrześcijańska Służba Charytatywna Oddział Śląski Filia w Zabrzu [nazwa OPL] z terenu województwa Ślaskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Chorzowie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 1200 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy/miasta Zabrze.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 66,05380 ton żywności;
- 8400 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2017 dla 1200 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 25 uczestników
• Żywieniowe - …1 spotkanie dla 25 uczestników
• Kulinarne - 1 spotkanie dla 30 uczestników
• Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 22 uczestników