PODPROGRAM 2018 – efekty
- 1. Chrześcijańska Służba Charytatywna Oddział Śląski Filia w Zabrzu [nazwa OPL] z terenu województwa śląskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Chorzowie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- 2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 1000 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa ślaskiego
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 49,5853 ton żywności;
- 7000 paczek żywnościowych;
- 0,00 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2018 dla 1000 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 8 ……. warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 2 ….. spotkań dla 40 …… uczestników
• Żywieniowe - 2 ……spotkań dla 40……. uczestników
• Kulinarne - 2 …… spotkań dla 40……. uczestników
• Niemarnowanie żywności - 2 …… spotkań dla 40 ……. uczestników